Stationsplein 9H, 2801 AK Gouda | Larixplein 6, 5616 VB Eindhoven
0182-606707 | 040-3046029
welkom@carapaxit.nl

Made Smart Group

Automatische detectie van langszij-bewegingen van zeeschepen

Made Smart Group (MSG) is een innovatief Nederlands softwarebedrijf gevestigd in Amsterdam en Gouda. MSG richt zich op de behoeften van de maritieme industrie, zoals het maken van kaarten van de zee, havens, en scheepsroutes. MSG volgt continu de beweging en positie van zo veel mogelijk schepen wereldwijd, en beschikt daarom over een ongekend rijke database van scheepsposities, die 15 jaar teruggaat. De data wordt gebruikt voor het analyseren van manouvreringsruimte in havens, het reconstrueren van incidenten op zee, en het analyseren van scheepsbewegingen en scheepsdichtheid.

Made Smart Group werkt nauw samen met Carapax IT, dat een deel van het ontwikkelingswerk voor haar rekening neemt. Zeven werknemers van Carapax IT besteden al hun werktijd aan uiteenlopende opdrachten van MSG. Een recent voorbeeld is de automatische detectie van ‘langszijbewegingen’: een bewegingspatroon waarbij een schip tijdelijks langszij van een ander schip ligt. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij het overzetten van een loods op een groot schip dat een haven binnenvaart. In Nederland wordt bij Hoek van Holland op die manier loodsen op schepen overgezet. Het automatisch detecteren van deze langszij-bewegingen is van belang voor de maritieme sector, vanwege de financiĆ«le kosten van het loodsproces.

Twee ontwikkelaars van Carapax IT slaagden erin om met behulp van machine learning deze bewegingen automatisch te herkennen. Daarbij werd eerst een set van langszijbewegingen gedestilleerd uit de database met een combinatie van geautomatiseerde queries en handmatige labelling. Vervolgens werd op basis van de testset een serie features geformuleerd, op basis van de gecombineerde snelheden en richtingen van de betrokken schepen. Ten slotte werd de machine learning techniek XGBoost toegepast om de classificatie tot stand te brengen.

Visualisatie van een langszij beweging van een loodsboot bij een vrachtschip. De data is afkomstig uit de MSG database. Het machine learning systeem herkent deze gebeurtenissen automatisch in de data.
Dichtheid van scheepsroutes bij de Hoek van Holland. Beeld: Made Smart Group.