
Carapax IT in Gouda doet mee aan de Kom binnen bij bedrijven open dagen. “Wij zijn er speciaal voor mensen met autisme,” vertelt Ronald van Vliet, financieel directeur. “Ons bedrijf is een sociale onderneming. Wij moeten winst maken voor de continuïteit, alleen is IT het middel en banen creëren het doel.”
Waarom doen jullie mee met Kom binnen bij bedrijven?
“Wij willen echt iets betekenen voor mensen uit de regio,” zegt Ronald. “We zoeken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat doen wij samen met, gemeente, UWV en bedrijven uit de regio. 80% van de mensen die bij ons werkt is autistisch en heel goed in automatisering. Als bedrijven uit de regio ons een opdracht gunnen dan zijn wij in staat om banen te creëren, speciaal voor deze doelgroep.”
Wat verwacht je van de ‘Kom binnen’ campagne?
“Ik verwacht dat mensen die bij ons binnenkomen geïnspireerd worden door wat wij doen. En voor wie het past aan de slag kan. Dit is de derde keer dat wij meedoen. De ‘Kom binnen’ campagne is voor ons bedrijf heel belangrijk omdat het echt gericht is op de regio. Wij krijgen al veel aandacht van mensen die hier willen werken. Maar soms zijn afstanden te groot om te overbruggen. Dus ook voor de bereikbaarheid willen wij iets voor de regio betekenen. Wij hanteren namelijk een reistijd van maximaal 3 kwartier. We zitten in Gouda naast het NS-station en het busstation. Er werken hier mensen uit Reeuwijk, Gouda en Oudewater. Maar ook uit Den Haag, Utrecht en Rotterdam.”
Hoe pakken jullie de open dag aan?
“We geven een korte presentatie en uitleg over wat we doen. Daarna willen we graag met mensen in gesprek. Het is een beetje afhankelijk van hoe groot de groep is. We houden het zo informeel mogelijk.” Ronald zegt dat het gaat om ontmoeten. “Als we in gesprek kunnen gaan dan maken we op dat moment afspraken. Het kan dan zijn dat we vragen of iemand zijn cv wil opsturen of een interesseformulier wil invullen. Dan is er een start gemaakt. Is de groep te groot, dan hopen we dat mensen informatie achterlaten zodat wij ze naderhand nog kunnen bereiken. Door de opzet van zo’n open dag hebben de bezoekers en wij de mogelijkheid om elkaar wat beter te leren kennen. Je hoeft jezelf niet te verkopen. We zoeken naar mensen met een eerlijk verhaal. Dat vinden we enorm belangrijk. Dan weten we wat de goede en lastige dingen voor iemand zijn. Als dat duidelijk is, weten wij hoe we kunnen bijsturen om het samenwerken te laten lukken.”
Carapax IT is winnaar ‘Onderneming van het jaar MKB Midden-Holland 2018’. Waarom hebben jullie deze prijs gewonnen?
“De jury gaf aan dat bij ons niet het gat in de markt maar het gat in de maatschappij centraal staat,” vertelt Ronald. “Wij bouwen aan een ecologisch systeem. Hiermee bedoel ik dat wij banen creëren voor mensen die thuis zitten en willen werken. We werken samen met gemeentes en UWV want zij weten waar die mensen zitten. Ik geloof in dat ecologische systeem. Je kan het niet alleen, je moet het echt met elkaar doen. Hiermee besparen wij de gemeentes en UWV’s ongeveer 6 ton per jaar.”

Pim Bos (Foto: Bob Janssen)
Pim Bos kwam bij Carapax IT terecht via de open dag een paar jaar geleden en werkt er nu. Wat was voor jou de aanleiding om je in te schrijven voor de open dag?
“Ik kom uit de IT wereld, ben 55-plusser en had geen werk meer,” vertelt Pim. “Ik merkte dat solliciteren op de traditionele manier niet echt werkte. Ik wilde me op een andere manier profileren en dat kan goed op zo’n open dag. Ik heb mijn cv afgegeven. Het bedrijf had interesse in business intelligence, maar op dat moment was er geen vacature. Op een gegeven moment belden ze mij voor een ‘bakje koffie’ en ik ben blijven hangen.” Pim geeft aan dat hij het prettig vond om tijdens de open dag de sfeer te proeven, gezichten te zien en informatie uit te wisselen. “Op die manier kun je over en weer tot een redelijke inschatting komen of een bedrijf bij je past.”
Had je verwacht dat je op deze manier een baan zou vinden als 55-plusser?
“Ik vind het behoorlijk uniek dat leeftijd geen rol speelt bij Carapax. Levenservaring en werkervaring zijn hier juist belangrijk. Ik merk dat klanten enthousiast zijn omdat ik me in hun bedrijf kan verplaatsen en begrijp waar ze behoefte aan hebben.” Ronald vult aan dat senioriteit een enorme pre is. “Wij werken ook met junioren die vaak geen werkervaring hebben,” vertelt hij. “Pim neemt een jongen van 23 op sleeptouw. Die werkt misschien wat sneller met de nieuwe techniek maar hij heeft niet die klantervaring die ook belangrijk is. Ze vormen samen een goed span. Op deze manier coachen onze oudere medewerkers de jongere collega’s.”