Carapax IT medewerker Edwin Hol overleden

Nog volop in het leven en bruisend van energie…

We hebben, geheel onverwacht op 20 maart 2018, afscheid moeten nemen van onze zeer gewaardeerde collega Edwin Hol. Hij laat een onvergetelijke herinnering aan zijn leven achter. Wij zullen Edwin als collega en mens ontzettend gaan missen en wensen zijn ouders en verdere familie en vrienden veel sterkte met dit grote verlies.

In de weken ervoor is Edwin geïnterviewd door Monique van der Maden. Samen met zijn ouders, Hans en Adrie, hebben we in goed onderling overleg besloten om dit interview met Edwin te plaatsen, omdat we trots op hem zijn!

INTERVIEW

Hoe lang werk je al bij Carapax IT?

Sinds juni 2016 ben ik werkzaam bij Carapax IT.

Wat is je functie?

Ik ben Software Tester.

Wat is de inhoud van je functie?

Onder andere het maken van logische testgevallen, fysieke testgevallen en het opzetten van dataset testgevallen. Ik werk met 2 andere testers samen. We werken alle drie parttime dus moeten we regelmatig het werk aan elkaar overdragen.

Welke opleiding heb je gedaan?

Ik heb vroeger een financiële opleiding gevolgd. Later heb ik diversen opleidingen en cursussen richting software testing gedaan. Ik heb altijd al affiniteit met computers en het inrichten van systemen gehad.

Hoe heb je Carapax IT leren kennen?

Ik kwam Carapax IT tegen tijdens mijn zoektocht op internet toen het bedrijf waar ik werkte failliet ging.

Wat sprak je aan om bij Carapax IT te solliciteren?

Het is een jong bedrijf met veel groeikansen dat actief is in de IT en waar ik mezelf ook verder kan ontwikkelen. Daarbij geven ze mensen met een beperking een eerlijke kans. Ik had het idee dat Carapax IT goed bij mij ging passen. Bovendien was het bij mij in de buurt.

Wat heb je gedaan voordat je bij Carapax IT begon?

In mijn loopbaan heb ik behoorlijk wat ervaring opgedaan. Eerst een aantal jaren tijdelijke banen via uitzendbureaus, 2 jaar in een ziekenhuis, 5 jaar bij een bedrijf in de Electrotechniek, 12 jaar in meerdere rollen bij een ICT-bedrijf, 2 jaar in een ICT project voor automatisering van pensioenaanleveringen en 2 jaar als tester voor een elektronisch voorschrijf systeem voor een ziekenhuisapotheek.

Hoe beviel dat?

Juist met beperkingen hebben mensen meer behoefte aan structuur en zekerheid. Allerlei tijdelijke contracten zijn vanuit de werkgever gezien misschien begrijpelijk, maar geven juist veel onrust, inleving en aanpassingsvermogen.

Waar liep je tegenaan bij je vorige werkgever(s)?

Met mijn beperkingen was ik ten opzichte van gezonde collega’s in het nadeel. Vooral in sollicitatierondes wordt dat duidelijk. Werkgevers willen wel, maar zijn selectief in het aannemen van personeel. Zeker in economisch moeilijke tijden willen zij geen risico’s nemen door het te werk stellen van mensen met een beperking.

Hoe verliep de sollicitatie voor jou?

Destijds heb ik gesolliciteerd bij Carapax IT maar op dat moment was er nog geen plaats voor mij. Later wel en toen volgde het 2e gesprek. Mijn beperkingen liggen niet op het gebied van autisme maar voornamelijk bij het zien en het horen. De sollicitatie verliep goed, ik kon mezelf zijn en voelde helemaal geen druk om mijn beperkingen te moeten compenseren.

Wat is er anders aan werken bij Carapax IT dan bij een andere werkgever?

Er is heel veel persoonlijke aandacht. Er wordt rekening gehouden met je beperking. Dat geeft rust en ruimte. Inhoudelijk is het werk hetzelfde.

Wat is voor jou een voorwaarde om op de werkvloer goed te functioneren?

Ik heb een rustige werkomgeving nodig. Door mijn gezichtsveld beperking heb ik een groot beeldscherm nodig en gedempte lichtinval. Vanwege mijn slechthorendheid zit ik bij vergaderingen graag in het midden om alles goed te kunnen volgen. Een goed contact met collega’s vind ik ook erg belangrijk.

Ervaar je nu minder problemen dan vroeger?

Vroeger werd ik enorm moe omdat ik vanwege mijn slechthorendheid en beperkt gezichtsveld steeds aan het compenseren was. Door mijn beperking moest ik heel flexibel zijn en me steeds aanpassen. Nu is de omgeving beter aangepast op mijn beperkingen en ervaar ik meer rust.

Hoe is het contact met de collega’s?

Heel goed. Ik vind het fijn om met verschillende mensen te mogen samenwerken, elkaar te ondersteunen en van elkaar te leren.

Hoe is het om te werken met collega’s met ASS?

Dat gaat eigenlijk heel goed. De collega’s zijn over het algemeen prima benaderbaar. Sommige collega’s moet je niet te veel storen of prikkelen met andere zaken. Anderen moet je even een aanzetje geven bij het organiseren van de dagtaken. Daar probeer ik rekening mee te houden. Maar je hebt overal natuurlijk mensen met een ‘gebruiksaanwijzing’. Het zijn stuk voor stuk harde werkers met veel kennis en een positieve insteek. Dat is prettig.

Heb je iets bijgeleerd over jezelf nu je bij Carapax IT werkt?

Ik geef nu beter mijn grenzen aan. Ik luister goed en als ik het niet begrijp dan vraag ik door om de klantvraag duidelijk te krijgen. Ik heb ook geleerd meer aandacht aan anderen te besteden. En ik merk dat een positieve instelling in het team tot betere motivatie leidt en dus tot betere prestaties. Ik denk dat ik mij best nog meer mag laten zien in mijn rol.

Wil je nog iets kwijt wat nog niet ter sprake is gekomen?

Carapax IT is een plezierig bedrijf om voor te werken met goede mogelijkheden jezelf waar te maken en verder te ontwikkelen. Daarbij wordt zeker rekening gehouden met beperkingen van mensen. Bovendien helpt Carapax IT andere bedrijven risicoloos kennis te maken met de geweldige wilskracht en kennis van mensen met autisme (of andere beperking). Als werkgever kun je je geen beter gemotiveerd personeel wensen!

Monique van der Maden