Eindhoven kan zonder hokjesdenken veel meer mensen uit de bijstand krijgen

Eindhoven kan veel meer mensen uit de bijstand krijgen, maar dan moet de gemeente het hokjesdenken loslaten en werk en zorg met elkaar verbinden. Dat zeggen Cees van Pagée van zorgorganisatie Futuris, Ronald van Vliet van ict-bedrijf Carapax IT en Marise Huijbregts.

Vanda van der Kooi, Eindhovens Dagblad – 12-07-19

Van Pagée en Van Vliet doen dat zelf al bij jongeren met autisme. Ze zien hoe zij met de juiste ondersteuning uitgroeien tot de beste krachten die een werkgever zich kan wensen.

,,Ik kreeg vroeger altijd te horen: je moet de lat niet te hoog leggen”, zegt de 27-jarige Thursten van der Werff uit Eindhoven. Maar hij heeft een droom: ethisch hacker worden bij de politie. En die droom gaat hij waarmaken ook. Sinds een paar weken is Thurstens traject bij Futuris afgerond, is hij afgestudeerd als ethisch hacker en is hij aan het werk bij Philips Research op de High Tech Campus, via het Werkgelegenheidsplan van Philips. ,,Ik wil dóór. Werken, geld verdienen, een eigen huis, samenwonen met mijn vriendin, trouwen.”

De 21-jarige Alexandra Davidse uit Best weet precies hoe hij zich voelt. ,,Dat thuiszitten, ik ben zó blij dat ik daar vanaf ben.” Zij werkte tot voor kort bij Futurisproject Duurzame Kost op Strijp-S, en gaat binnenkort aan de slag in Best via werkvoorziening WSD. ,,Of bij een tuincentrum, of bij Cultuurspoor.”

Werkloosheid

Cees van Pagée van Futuris Zorg & Werk is trots op beide jongeren, die tot voor kort ondersteuning van zijn organisatie kregen op het gebied van wonen en werkervaring. Maar hij weet zeker dat er nu nog veel andere jongeren in de regio thuiszitten. Hij schuift een krantenbericht naar voren over de werkloosheid in Eindhoven: over de eerste drie maanden van dit jaar nam het aantal inwoners in de bijstand nauwelijks af, per saldo met slechts vier personen per maand. ,,Terwijl het economisch zo goed gaat in de regio! Dat gaat me aan het hart. Wat we zo jammer vinden is dat laten we zeggen een jongen met autisme de gemeenschap zo 30.000 tot 35.000 euro kost aan uitkering, beschermd wonen en toeslagen. Maar als je de match met werk weet te maken, dan gaan die ‘zolderkamertalenten‘ die nu heel veel geld kosten juist geld verdienen, bijdragen aan de maatschappij.”

Samenwerking met Carapax IT

Van Pagée doet dit binnen Futuris zelf al met het restaurant Soul Kitchen en de forellenkwekerij Duurzame Kost, beide op Strijp-S. En dan is er de samenwerking met Carapax IT, opgericht door Ronald van Vliet en Addy Borst uit Gouda. Van Vliet: ,,Ik heb vier kinderen, van wie er twee autisme hebben. Ik kwam er als vader achter dat geen enkele middelbare school op kinderen met autisme zit te wachten. En ik schrok van het aantal thuiszitters.” Van Vliet besloot zelf in actie te komen en richtte vier jaar terug Carapax IT op, eerst in Gouda, een jaar later ook in Eindhoven. Dat richt zich onder meer op het ontwikkelen en testen van software. ,,We hebben nu 49 mensen in dienst, bijna allemaal met een vorm van autisme, die we werk bieden dankzij een mix van commerciële werkopdrachten en subsidies.”

Van Pagée denkt dat er op veel meer gebieden zo’n mix mogelijk is. ,,Niet alleen voor hoogopgeleiden, ook voor techniek, voor ambachtswerk.”

Hij vindt een medestander in Marise Huijbregts uit Geldrop, die een 20-jarige zoon met autisme heeft. ,,Hij was een thuiszitter. Maar sinds maart vorig jaar werkt hij bij landbouwwerktuigenfabrikant KUHN in Geldrop.” Dat is te danken aan het doortastende optreden van Marise Huijbregts zelf. ,,Ik werk zelf in de technische sector en ik weet dat er grote behoefte is aan lassers. Dus ik ben erachteraan gaan bellen bij bedrijven: wat heeft mijn zoon nodig om een goede lasser te worden?”

Talent

Ze zorgde ervoor dat hij de juiste opleiding deed. En daar bleek dat hij talent had. ,,Voor hem geldt wat voor veel meer jongeren met autisme geldt: hij is leergierig, gemotiveerd.” De gemeente Geldrop-Mierlo wil nu samen met Marise Huijbregts kijken of ze met haar aanpak meer jongeren met autisme aan een stage of (leer)werkplek kunnen helpen.

Zie ook: Futuris Zorg & Werk